Praktische Tips Voor Het Kopen Van Valbeveiliging - Plaatsing van Valbeveiliging thumbnail

Praktische Tips Voor Het Kopen Van Valbeveiliging - Plaatsing van Valbeveiliging

Published May 08, 22
6 min read

Valbeveiliging - Persoonlijke Beschermingsmiddelen - Plaatsing van Valbeveiliging

HITS NV

Vluchtenburgstraat 1, 2630 Aartselaar
03 860 79 60
Valbeveiliging

Het ankerpunt kan permanent en onlosmakelijk zijn, maar het kan ook tijdelijk op één plek zijn bevestigd of de vorm van een lijn, gespannen tussen twee ankerpunten hebben. In het geval van redding of afdaling bestaat het ankerpunt uit een speciaal apparaat dat mensen omhoog en omlaag kan takelen. De veiligheidslijn is het touw of de stopper die jouw lichaam verbindt met het ankerpunt.

Het valbeschermingsharnas trek je over je kleren heen aan (werken op hoogte). Daar kan je vervolgens de veiligheidslijn aan vast maken, zodat je bent verbonden met het ankerpunt. Het harnas zorgt ervoor dat je gewicht op het moment van een val wordt opgevangen en op de juiste manier wordt gedragen. Harnassen zijn er in verschillende soorten: Multifunctioneel integraalharnas: gebruikt voor de meeste vormen van valbescherming Werkpositioneringsharnas of -gordel: gebruikt in aanvulling op een normaal harnas, om ervoor te zorgen dat je op één plek blijft hangen en je beide handen kunt gebruiken Harnas voor ophalen en besloten ruimtes: een speciaal harnas voor situaties waarin verticaal moet worden gewerkt, omdat er speciale ringen aan de schouders zitten Suspensieharnas: een speciaal harnas voor gecontroleerde afdaling.

Voor de meest voorkomende typen werkzaamheden op hoogte is een regulier valbeschermingssysteem toereikend. valbeveiliging dak. Voor het redden en evacueren van werknemers op hoogte is het belangrijk dat je jezelf op de juiste manier verankert. Daarnaast moet de geredde persoon worden verankerd met een suspensieharnas, dat wordt gebruikt in combinatie met een reddings- en evacuatietoestel.

Valbeveiliging Hoe Zit Dat Nu - Hits - Plaatsing van Valbeveiliging

Soms wil je gefixeerd op één plek blijven werken, maar wel je beide handen kunnen gebruiken. In zo’n geval gebruik je, in aanvulling op je reguliere valbeveiligingssysteem, een werkpositioneringsgordel met werkpositioneringslijnen. LET OP: deze vormen geen valbeveiligingssysteem op zich, en je moet daarbij dus ook een regulier valbeveiligingssysteem dragen! Moet de klus die je voor ogen hebt hangend gebeuren, dan gebruik je daarvoor een speciaal hangsysteem.

LET OP: deze vormen geen valbeveiligingssysteem op zich, en je moet daarbij dus ook een regulier valbeveiligingssysteem dragen! Een weerhoudingssysteem gebruik je op het moment dat je werkt in de buurt van plaatsen waar je zou kunnen vallen. Het systeem zorgt ervoor dat je die plekken niet kunt bereiken, omdat het touw dat aan je harnas zit daar te kort voor is - valharnas.

Het is ontzettend belangrijk dat je harnas goed past, omdat het alleen dan je gewicht kan dragen. In de tabel hieronder kan je aflezen welke maat je ongeveer moet hebben. Let op: ieder mens is anders gebouwd, dus over maten is zonder het daadwerkelijk passen van producten niets definitiefs te zeggen! Cool, Safety kan jou helpen de juiste maat te vinden.

Opleiding Valbeveiliging - Hits - Plaatsing van Valbeveiliging

Tekst gaat verder onder tabel. Om te kunnen berekenen hoe lang je vanglijn moet zijn, moet je eerst bekijken op welke hoogte je ankerpunt komt te zitten. Dat kan boven je hoofd (valfactor 0), op gelijke hoogte met je lichaam (valfactor 1) of onder je voeten (valfactor 2) zijn. Hoe lager het punt zich bevindt, hoe langer je lijn moet zijn.

Je kunt die hoogte als volgt berekenen: Lengte van de vanglijn+Volledig uitgerolde valdemper*+Lichaamslengte+Marge**—————————-Maximale valhoogte * Sommige lijnen stoppen je val bijna direct, terwijl andere lijnen tot soms wel 3 meter kunnen uitrollen. Werk je dus relatief dichtbij de grond, dan kies je best voor een valdemper die weinig rek heeft.

Je lichaam zou een halve cirkel naar rechts beschrijven, je maakt een zwaaibeweging. Je moet dus uitkijken dat er zich in je directe omgeving geen gevaarlijke of harde objecten bevinden, waar je letsel door op zou kunnen lopen, mocht je ermee in aanraking komen. Tabel gaat verder onder afbeelding. Tenslotte moet je ervoor waken je vanglijn niet over een rand te laten hangen.

Valbeveiliging: Wat Is Verplicht En Wat Niet? - Plaatsing van Valbeveiliging

Kan je dit niet voorkomen, dan bestaan er zogenaamde ‘kernmantellijnen’, die snijbestendig zijn. Als het goed is heb je nu een set valbeveiligingsspullen bij elkaar die jou bij een val behoeden voor letsel. Maar daarmee is de kous nog niet af, want stel dat je inderdaad valt… Wat doe je dan? Dan hang je daar, te bungelen! Houd daar bij aanschaf van je uitrusting rekening mee.

Sommige harnassen zijn hier standaard van voorzien. Je kunt hier na een val in gaan staan, om zo het gewicht van gevoelige plekken te lichten en te voorkomen dat je doorbloeding bekneld raakt. Ook zijn er speciale valstoppers te koop die bij een val niet alleen blokkeren, maar je vervolgens ook rustig naar beneden laten afdalen.

Er dient gewoon altijd iemand in de buurt te zijn die jou kan komen helpen, mocht dat nodig zijn. Er zijn situaties waarin je extra eisen stelt aan je valbescherming. Te denken valt aan de volgende speciale eigenschappen: Dat het verstandig is om je lichaam te beschermen tegen vallen, is vrij logisch, maar heb je er wel eens aan gedacht dat ook vallende objecten, zoals gereedschap, een gevaar kunnen vormen? Dat staat nog los van het feit dat het gewoon vervelend is als je op een paar meter hoogte je hamer in de diepte ziet verdwijnen.

Valbeveiliging: Wat Is Verplicht En Wat Niet? - Plaatsing van Valbeveiliging

Zo kan je zelf lekker doorwerken én houd je je collega’s op de grond ook heel. Valbescherming is best lastig aan te trekken. Het is belangrijk dat je dat goed doet, want je leven hangt er – letterlijk – van af. Hiervoor is geen éénduidige richtlijn te geven, omdat dit per type harnas verschilt.

Hetzelfde geldt voor de bevestiging van de vanglijn en de ankerpunten. Het is sterk af te raden om hierbij ‘op je gevoel af te gaan’! Zorg ervoor dat je precies weet waar je mee bezig bent en ga pas aan de slag als je zeker weet dat je valbescherming in orde is.

Dat hoef je gelukkig niet alleen te doen: Cool, Safety verzorgt trainingen op locatie. Superhandig, want na afloop ben jij je leven veel zekerder! Tekst gaat verder onder video Goed voor je materiaal zorgen begint met een goede opslag. Dat betekent dat je je valbescherming in principe bewaart op een plek waar: het tussen 10℃ en 20℃ is de luchtvochtigheid tussen 45% en 65% ligt voldoende ventilatie is geen licht en/of UV-straling kan komen geen hittebronnen (lassplinters, gasbranders, etc.) zijn en ook geen chemicaliën (zuren, olie, brandstof, etc.) zijn Daarnaast moet je je valbescherming goed behandelen.

Opleiding Valbeveiliging - Hits - Plaatsing van Valbeveiliging

Gebruik het materiaal niet voor andere doeleinden en verander ook niets aan het materiaal, anders dan die dingen die daadwerkelijk verstelbaar zijn. Je moet ook voorkomen dat het materiaal onderhevig is aan grote mechanische krachten. Dat wil dus zeggen dat je er niet al te hardhandig mee om gaat. Ironisch genoeg valt ook het opvangen van een val onder ‘hardhandige omgang’.

Wees je er echter van bewust dat een val altijd een grote impact heeft op je materiaal, ook al is het ervoor gemaakt. Na een val moet het materiaal dan ook altijd opnieuw worden gekeurd en, in sommige gevallen, zelfs volledig worden vervangen. Alle valbeveiliging kan worden schoongemaakt met puur water.

Zorg dat je je valbeveiliging na het wassen op de goede manier laat drogen: goed uitgespreid liggend, in een niet-vochtige en goed geventileerde ruimte, uit de buurt van warmtebronnen. Valbescherming moet minimaal één keer per jaar gekeurd worden. Dit dient te worden gedaan door een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd.